Heidegger & Poesin

Fredag 22/4 (15.15-17, i H405) kommer vi att hålla nästa seminarium, som handlar om Martin Heideggers syn på poesin. Johan Dahlin öppnar med en introduktion till Heideggers tänkande och tillsammans funderar vi på hur detta kan bidra till vår förståelse av vad poesin är och vilken ställning den har i världen. Seminariedeltagarna får mycket gärna ta med något eget diktexempel, för att illustrera hur Heidegger förhoppningsvis kan hjälpa oss att se saker i poesin.

Materialet är ganska omfattande (ca. 60 s.) och består av fyra texter. Roger Scrutons ”Poetry and Truth” (2015) kan fungera som en introduktion, och har tagits med också för att författaren där  just diskuterar egna diktexempel i relation till Heidegger. Ola Nilssons ”Att tala om den handling som gör något” ger en överblick över förhållandet mellan filosofi, poesi, litteraturvetenskap och tänkande.

Den sistnämnda texten är hämtad ur antologin Heidegger, språket och poesin som gavs ut i samband med Nilssons och Sven-Olov Wallensteins översättning På väg mot språket (2012) ur vilket texten ”Språket” från 1950 har hämtats. Här kommenterar Heidegger relativt utförligt en dikt av Georg Trakl. En central text i sammanhanget är Konstverkets ursprung från 1935-6, ur vilken vi valt att ta med den första delen, ”Tinget och verket” (i Wallensteins översättning från 2005.  Pagineringen har tyvärr fallit bort vid scanningen av den sista texten – det är s. 13-34!).

Scruton, Poetry and Truth

NIlsson, Att tala om den handling som gör något

Heidegger, Språket

Heidegger, Tinget och verket

 

Vincent_Willem_van_Gogh_041

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s